HISTORIE

Het klooster werd in 1927 gebouwd naar het ontwerp van Clement Anthonius Hardeman; een bekende Nederlandse architect. Naast het zusterhuis met tuin kochten de zusters ook grond nabij de Rooms-katholieke kerk waarop schoolgebouwen kwamen te staan (de drie klassige lagere school, de bewaarschool (voorloper van de kleuterschool) en de naaischool. De zusters van de congregatie €het Allerheiligst Hart van Jezus zijn vanuit het dorp Moerdijk (Brabant) naar Dalfsen gekomen met het doel om onderwijs aan de katholieke school te verzorgen.

De nonnen moesten wennen aan de mentaliteit van hun nieuwe omgeving. In tegenstelling tot de Brabantse gezelligheid waren de mensen in Dalfsen minder toegankelijk en leefden ze meer sober. Eenmaal gewend in Dalfsen werd het contact met ouders van de kinderen ook steeds opener. Ze hoorden helemaal bij de gemeenschap en deelden samen lief en leed. De naar schoolgaande kinderen en jongvolwassenen werden bijvoorbeeld in de rol van misdienaar actief betrokken bij godsdienstige kerkelijke plechtigheden. Het doel was hiervan om betrokkenheid te creeren en ze hierdoor tot een diepere godsdienstbeleving te laten komen. 

In 1962 werd de leiding van de school overgenomen en vertrokken de zusters uit Dalfsen. Vijf van de in totaal negen zusters vestigden zich in het nabijgelegen klooster van Lemelerveld. 

Meer informatie is te lezen op de website van het klooster: http://www.hetkloostervandalfsen.nl/toen-nu

Dalfsen is een dorp en tevens gemeente in de provincie Overijssel (nabij provinciehoofdstad Zwolle). Dalfsen is een eeuwenoud dorp. De eerste informatie over het dorp stamt uit het begin van de dertiende eeuw. Het is een grotere plaats, maar heeft nooit stadsrechten gekregen. Verondersteld wordt dat dit te maken heeft met het feit dat er meerdere kastelen in de omgeving van het dorp zijn. Het centrum van Dalfsen wordt gevormd door karakteristieke oude woningen en kerkgebouwen. Daarnaast biedt Dalfsen hedendaagse winkels, supermarkten en sfeervolle cafés en restaurants. Dalfsen is geliefd onder toeristen vanwege de prachtige natuur in de directe omgeving. Deze natuurrijke omgeving leent zich goed voor fietstochten en wandelingen. Het Kasteel van Rechteren is een indrukwekkend kasteel uit de veertiende eeuw en wordt nog steeds door de familie bewoond. Daardoor is het kasteel helaas niet opengesteld voor bezoekers. Maar, in Dalfsen en omgeving is er veel leuks te doen. Het Klooster van Dalfsen heeft een aantal tips verzameld op hun website: http://www.hetkloostervandalfsen.nl/en/things-to-do


Bron: https://www.mooistedorpjes.nl/nederland/overijssel/dalfsen/

OMGEVING

connections
back home

HOME

CONNECT

INTENSIVE ENGLISH

I N   H E T   K L O O S T E R   V A N   D A L F S E N

an educational program of talkingENGLISH

CRASH COURSE