Zwolle, 1859. Als de jonge Jeannette Pruimers, geboren barones van Dedem, moeder van een dochtertje, weduwe wordt, vindt ze troost bij dominee Johannes Gerrit van Rijn, getrouwd en vader van drie, later vier kinderen. Hij bezoekt haar veelvuldig, ook ‘s avonds laat. Dat leidt tot opspraak in de stad en zelfs in het hele land, als in de zomer van 1863 het bericht de ronde begint te doen dat de weduwe in Zuid-Frankrijk een tweede kind heeft gekregen. De barones en de dominee, die alles ontkennen, krijgen het zwaar te verduren. Ook in de pers. Theologen, juristen en journalisten slijpen hun pen.
De schrijver Multatuli neemt het in een open brief voor de weduwe op. Uiteindelijk komt het tot dramatische rechtszaken. De barones en de dominee ontvluchten Zwolle en het land.
Wim Coster volgde hun sporen en stuitte op een familietragedie. Via brieven, testamenten, procesdossiers en krantenberichten reconstrueerde hij deze geschiedenis en kwam hij nog levende nazaten op het spoor. Zijn meeslepende verhaal, dat zich afspeelt in Zwolle, Salland, Zuid-Frankrijk, Zwitserland, Zuid-Engeland en Amerika, laat zien hoe oordeel en vooroordeel, recht en onrecht de verschillende levens een beslissende wending gaven.
(bron: uitgeverij Balans)
Van deze tragedie is ook een stadswandeling gemaakt die langs alle belangrijke plaatsen uit het boek gaat, waaronder de woning van de dominee aan de Thorbeckegracht 13.
Stadswandeling De Barones en de dominee.
(14) “Spoedig na zijn komst in Zwolle betrok de predikant Van Rijn met zijn gezin een groot pand aan De Dijk, tegenwoordig Thorbeckegracht 13. Het stond vrijwel naast het geboortehuis, op nummer 11, van zijn illustere stadgenoot Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872).”
HOME
I N H E T K L O O S T E R V A N D A L F S E N
{Elevated Learning Experiences} by talkingENGLISH
ENGLISH CRASH COURSE
PROGRAM
KEY FACTS
VENUE
FAQ
CONNECT